Projekt financovaný Ministerstvom školstva Slovenskej republiky

 

 

 

Metodika práce

 Vybrané potraviny

 Predúprava potravín

 Pracovné postupy

 Monitorovací kufrík

Úvod Metodika projektu Experimenty Fotogaléria

 

Stanovenie chloridov

1.   Dve sklené kyvety naplníme 5 cm3 skúmanej vzorky. Čierny stojan na kyvety si položíme  na papierovú testovaciu škálu.

2.   Jednu kyvetu vložíme  do čierneho  stojana na kyvety do pozície A, ktorý  je  položený  na papierovej farebnej škále.

3.   Do druhej kyvety  pridáme  10 kvapiek  reagencie  Cl-1. Kyvetu  uzavrieme a pretrepeme. Potom kyvetu otvoríme a pridáme do nej ešte 6 kvapiek reagencie Cl -2. Kyvetu dôkladne uzavrieme a niekoľkokrát intenzívne  pretrepeme. Kyvetu uzavrieme a intenzívne pretrepeme. Uzavretú kyvetu so vzorkou a roztokmi reagencií necháme  uzavretú na pracovnom stole 1 minútu stáť.

4.   Potom  ju vložíme  do stojana  na  kyvetu do pozície B a odstránime uzáver.

5.   Kyvety spolu  so stojanom posúvame po farebnej testovacej stupnici a pohľadom zhora  hľadáme farebnú zhodu pozície A a B. Koncentráciu chloridov vo pri  farebnej zhode prečítame vo výreze stojana. Koncentrácia chloridov je udaná  v mg/dm3

 

Chloridový test                      Obsah testu pre analýzu

Aktualizácia 13. 12. 2006