Projekt financovaný Ministerstvom školstva Slovenskej republiky

 

 

 

Metodika práce

 Vybrané potraviny

 Predúprava potravín

 Pracovné postupy

 Monitorovací kufrík

Úvod Metodika projektu Experimenty Fotogaléria

 

Stanovenie amoniaku v skúmanej vzorke

 

  1. Do pripraveného komparátora zasuňte kolorimetrický disk s farebnou stupnicou s nápisom „ Ammonia 0 – 1.0 mg/dm3 N“.

  2. Dve kyvety naplňte 10 cm3 vhodne upravenej vzorky.

  3. Jednu z kyviet (porovnávacia) naplnenú skúmanou vzorkou, uzatvorte ochranným uzáverom a vložte do otvoru na ľavej strane čierneho komparátora. Do druhej kyvety so skúmanou vzorkou pridajte jednu tabletu Ammonia No. 1

  4. Kyvetu uzatvorte a pretrepávajte až do rozpustenia tablety. Potom pridajte jednu tabletu Ammonia No. 2

    5.    Kyvetu so vzniknutým roztokom tabliet postavte na pracovný stôl a počkajte 10 minút.

    6.    Potom vložte kyvetu s konečným priebehom reakcie na pravú stranu komparátora.

  1. Komparátor dajte oproti dennému svetlu .Otáčaním  disku dosiahnite v obidvoch    okienkach  komparátora zhodné zafarbenie. Uvedená číselná hodnota nám udáva koncentráciu celkového  dusíka vo vzorke v mg/dm3. Ak túto získanú číselnú hodnotu vynásobíte 1,29 získame číselnú  hodnotu koncentrácie amoniaku mg/dm3.

   Kolorimetrická sada

 

Aktualizácia 13. 12. 2006